Sağlığın Sırrı İyi Bir Kahvaltıda

Kahvaltı en önemli öğün. O yüzden Canan Karatay, sabah alınan yüksek enerjili gıdaların gün boyu insanın kendini dinç hissetmesine ve enerjik olmasına yardımcı olacağını söylüyor. Ancak yediklerimizin önemi çok büyük. Neye mi dikkat etmek gerek? Karatay’a kulak verin.

Eğer yediğiniz bir öğünden sonra açlık hissetmeden 4-5 saat geçiremiyor ya da 1-2 saat içinde acıkıp bir şeyler atıştırmadan duramıyorsanız veya hemen uyku basıyorsa, biliniz ki o öğünde yedikleriniz sizin sağlığınıza zarar veriyor! Özellikle ekmek, simit ve poğaçalar; pirinç pilavı ve makarnalar; bal, reçel ve tatlılar; hazır ya da taze sıkılmış meyve suları; çaya konulan şeker ve tatlandırıcılar; kızartma olarak hazırlanan yemekler… Özetle glisemik indeksi yüksek tüm yiyecekler… Peki en önemli öğün olan kahvaltı için ne kadar özenlisiniz? Neler yemeniz gerekiyor? Canan Karatay anlatıyor…

Sağlıklı beslenmenin en önemli ayaklarından biridir kahvaltı. Bu önemli öğünde özen göstermemiz gereken noktalar neler? İdeal kahvaltı nasıl olmalı?

Kahvaltı, 24 saatlik gün içinde en önemli öğün. Kuvvetli, bol protein ve sağlıklı yağ (köy tereyağı) içeren bir kahvaltının, metabolizmayı 12 saat süreyle yüzde 30 hızlandırdığı bir gerçek. Bu şekilde bir kahvaltının hızlandırdığı metabolizma sonucu, harcanan kalori miktarı 4-5 kilometrelik bir koşuda harcanan kalori-enerji miktarına eşdeğerdir.

Ne önerirsiniz peki?

İki adet az pişirilmiş yumurta, bir avuçiçi kadar beyaz peynir. Peynir az yağlı, light ya da krem peynir olmayacak. Koyun, inek veya keçi sütünden klasik beyaz peynir veya eski kaşar, tulum ya da sepet peyniri gibi yöreselleri olabilir. Her türlü peynir ve çökelek, sabah yenecek en önemli besin kaynaklarıdır. Ancak yanında herhangi bir ekmek ya da poğaça olmamalı. Yumurta ve protein tüketmenin dejeneratif hastalıklar, özellikle de kalp ve damar hastalıkları için risk faktörü olmadığı Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü’nün senelerce yürüttüğü geniş kapsamlı çalışmalarla gösterilmiştir. Yumurta, haşlanarak rafadan veya kayısı kıvamında ya da tavada düşük ısıda saf tereyağında fazla katı olmadan pişirilebilir. Omlet, menemen, çılbır, mıhlama, pastırmalı yumurta yapılabilir.

Yumurta yiyemeyenler ne yapmalı?

Yumurta yemekten bıkanlar ya da yumurta alerjisi gelişmiş olanlar için, sabah kahvaltısında kuzey ülkelerinde olduğu gibi soğuk balık yemelerini öneriyorum. Ayrıca Anadolu’da yaygın bir şekilde yıllardan beri uygulandığı gibi domates suyunda haşlanmış kuru fasulye ya da söğüş et de yenebilir. Başka bir alternatif olarak bir adet muz, bir ince belli çay bardağı dolusu ceviz ve 10-15 adet zeytin olabilir. Kahvaltıda tüketeceğiniz fındık, fıstık, ceviz ve bademlerin kavrulmamış ve tuzlanmamış olmasına dikkat edin.

Hızlı Ara

Hangi tür mekanlar ilginizi çekiyor? Gitmek istediğin mekanlara kısa yoldan eriş, dene ve yorumlarını yaz.